“La finalitat del cooperant és desaparèixer”

Altaïr s’omple per escoltar les reflexions d’Iñaki Alegría sobre la seva labor a Etiòpia.

820 milions de persones passen fam al món, però “darrere de cada xifra hi ha un nen que et pregunta: menjaré avui?”. Aquest va ser un dels missatges que va transmetre Iñaki Alegría, fundador de l’ONGD Alegría Sin Fronteras, al públic de la llibreria Altaïr. Fa cinc anys que treballa a l’hospital de Gambo (Etiòpia) i, a partir d’aquesta experiència, ha escrit “El último cooperante” (Uno Editorial).

Més de 30 persones van assistir a l’acte, celebrat el 7 de maig.

L’emprenedora social Cynthia Gerlinger va ser l’encarregada d’introduir el col·loqui. En menys d’una hora, el metge i cooperant va explicar les seves idees sobre el passat, el present i el futur de l’ajuda humanitària al Tercer Món. Segons Alegría és important superar “la imatge de Superman” que tenen molts voluntaris que van a l’Àfrica. El seu discurs, contrari al paternalisme occidental, es pot resumir en una frase: “la finalitat del cooperant és desaparèixer”.

“Sóc pediatra. Si vaig a Suïssa, ho seguiré sent. Però si vaig a Etiòpia, em diuen cooperant. No hauria d’haver-hi diferència. El concepte de cooperació està molt viciat. Hauriem de parlar de col·laboració horitzontal, no vertical”.

En resposta a una de les preguntes del públic, el cooperant va incidir en la situació política etíop. L’únic país africà que mai ha estat colonitzat va viure un canvi dràstic el 2018: després d’anys de protestes, el règim d’Hailemariam Desalegne va caure. El nou govern, liderat per Abiy Ahmed Ali, està disposat a col·laborar amb projectes humanitaris com el que lidera Alegría.

Podeu saber més sobre la feina feta a l’hospital de Gambo a través del documental
Héroes invisibles – Etiopía” (RTVE, 2017).
Anuncis

2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s